راهنمای سرمایه گذاری در نیروگاه های بزرگ

آیا نیروگاه خورشیدی اقتصادی است؟

هزینه سرمایه گذاری نیروگاه فتوولتائیک حداقل ۰٫۵ دلار بر وات برای یک نیروگاه ۱ مگاواتی خواهد بود یعنی هزینه کل نیم میلیون دلار معادل ۲۰ میلیارد تومان با دلار ۴۲۰۰۰ تومان خواهد شد. در ضمن هزینه تجهیزات اصلی پنل و اینورتر جمعا ۴۵ درصد هزینه کل و هزینه کلیه تجهیزات حدود ۶۰ درصد هزینه تمام شده خواهد بود و ۴۰ درصد مابقی آن هزینه هایی غیر از تجهیزات است. باید در نظر داشت این حداقل قیمت تمام شده برای یک سیستم ۱ مگاواتی می باشد و برای توان های پایین تر هزینه ها تا ۵۰% می تواند افزایش یابد و درصد آنها نیز ممکن است عوض شود.

بازگشت سرمایه سیستم خورشیدی

با توجه به قیمت خرید برق خورشیدی در حال حاضر کیلووات ساعتی ۲۲۰۰ تومان و تولید برق ۶ مگاوات ساعتی یک نیروگاه ۱ مگاواتی در طول یک روز ۱۳,۲۰۰,۰۰۰ تومان و در طول یک ماه ۳۹۶,۰۰۰,۰۰۰ تومان و در طول یک سال حدود ۴,۷۵۲,۰۰۰,۰۰۰ میلیارد تومان درآمد حاصل می شود که البته درامد ماهانه آن با توجه به تکنولوژی تجهیزات نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه منطقه پر تابش قابل افزایش تا سقف ۴۱۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان و در سال ۵ میلیارد تومان خواهد شد، البته هر سال با توجه به نرخ تعدیل در قراردادهای ریالی یک افزایش تصاعدی خواهیم داشت ، بنابراین دوره بازگشت سرمایه حدود ۳ سال خواهد بود. و در طول این مدت هزینه نگهداری چندانی نیز متوجه سیستم نخواهد بود. بعد از بازگشت سرمایه هم نیروگاه دارای ارزش افزوده خواهد بود و هم سود حاصله افزایش خواهد یافت.

به نحوی که در ۲۰ سال بعد از بازگشت سرمایه ۵۰۰ میلیارد تومان درآمد بدست خواهد آمد. هرچند که با افزایش قیمت برق این رقم بیش از این خواهد بود اما فرض را براین بگذاریم که افزایش درآمد حاصله خرج هزینه های سیستم شود هرچند یک سیستم خوب فتوولتائیک هزینه های نگه داری نا چیزی دارد.

ضمناً عمر یک نیروگاه خورشیدی بیش از ۲۵ سال است و تنها طی ۲۵ سال راندمان آن به ۸۵ درصد افت خواهد داشت.

در اجرای تذکرات دستگاه های نظارتی به استحضار متقاضیان محترم می رساند که خرید و فروش پروانه احداث و قرارداد خرید تضمینی برق از سوی متقاضیان ممنوع بوده و در صورت کشف، موجب ابطال کلیه مجوزها و امتیازات خواهد شد. ضروری است متقاضیان محترم قبل از تشکیل شرکت و درخواست صدور پروانه احداث نسبت به ترکیب قطعی سرمایه گذاران اطمینان حاصل نمایند. بدیهی است پس از صدور پروانه احداث و یا مبادله قرارداد خرید تضمینی برق، تغییر ترکیب سهامداری امکان پذیر نخواهد بود.

با عنایت به اینکه ساتبا سازمانی دولتی است و در چارچوب قوانین و مقررات حاکم بر سازمان های دولتی عمل می نماید لذا هرگونه مجوز، تائیدیه و…که در رابطه با سرمایه گذاری بخش غیردولتی در زمینه انرژی های تجدیدپذیر و پاک صادر می نماید در چارچوب مقررات و ضوابط دولتی بوده و صرفاً برق تولیدی از نیروگاه را خریداری خواهد نمود. بر این اساس کلیه مسئولیت امکان سنجی، پتانسیل سنجی، ارزیابی منبع انرژی، طراحی، انتخاب و تامین تجهیزات، تامین مالی، احداث و بهره برداری از نیروگاه، تولید برق و حفاظت فنی ، مالی و جانی دوره بهره برداری بعهده سرمایه گذار می باشد . سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق هیچگونه تضمین و مستندات مشابه بابت دریافت تسهیلات از بانک ها صادر نخواهد نمود.همچنین در رابطه با تجهیزات انتخاب شده برای احداث نیروگاه هیچ تائیدیه ای از سوی این سازمان صادر نخواهد شد.

مدت زمان احداث و مهلت شروع بهره برداری تجاری از نیروگاه های موضوع قرارداد طی حداکثر ۳۰ ماه برای انواع زیست توده، زمین گرمایی و آبی کوچک ،حداکثر ۲۴ ماه برای انواع بادی و بازیافت تلفات حرارتی در فرآیند های صنعتی و توربین های انبساطی ، حداکثر ۱۸ ماه برای سامانه پیل های سوختی و حداکثر ۱۵ ماه برای انواع خورشیدی از زمان عقد قرارداد می باشد.در صورت تاخیر در بهره برداری تجاری، آخرین نرخ پایه مصوب وزارت نیرو در تاریخ شروع بهره برداری تجاری و یا نرخ مذکور در قرارداد ، هرکدام که کمتر باشد ، برای دوره باقی مانده قرارداد ملاک عمل خواهد بود.

اعتبار مجوزهای صادره برای احداث نیروگاه های تجدیدپذیر حداکثر شش ماهه بوده و در صورت عدم پیشرفت پروژه، مجوز صادره باطل خواهد شد.
با عنایت به دو نکته اخیر لازم است متقاضیان محترم بر اساس ظرفیت هائی که نسبت به توانمندی احداث آن اطمینان دارند اقدام نمایند در غیر این صورت نه تنها امکان بهره مندی ازمنافع قرارداد خرید تضمینی برق را از دست خواهند داد بلکه این موضوع به عنوان امتیاز منفی در صدور پروانه و قراردادهای احتمالی بعدی آنها در نظر گرفته خواهد شد.

مقررات و مراحل خرید برق تضمینی ۲۰ ساله انرژی خورشیدی از مشترکین زیر ۱۰۰ کیلووات

۱-داشتن انشعاب برق در محل مورد متقاضی برای نصب سا‌مانه خورشیدی.

۲- مراجعه به شرکت توزیع برق برای عقد قرارداد ۲۰ ساله با همراه داشتن:
کارت ملی
سند مالکیت قبض برق انشعاب مورد نظر که به نام متقاضی.

۳- حداکثر ظرفیت سامانه خورشیدی قابل احداث محدود به ظرفیت انشعاب برق مشترک و تا سقف ۱۰۰ کیلووات می باشد.

۴ – صدور مجوز احداث نیروگاه و عقد قرارداد ۲۰ ساله برای تمام مشترکین انواع تعرفه‌های خانگی،تجاری،صنعتی وکشاورزی مقدور می‌باشد.

۵- تمام هزینه‌های احداث نیروگاه و خریداری تجهیزات واجرای آن بعهده متقاضی بوده و با نظارت شرکت توزیع برق انجام می شود.

۶- نیروگاه خورشیدی توسط شرکت توزیع برق به شبکه متصل می‌شود وانرژی تولید شده با کنتور مجزا به شبکه برق سراسری تزریق و اندازه گیری می‌شود که از کنتور انرژی مصرفی مشترک مجزاست.

۷- مشترک همچنان تمام انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را از شبکه سراسری برق و از طریق کنتور برقی که داشت مصرف میکند، بنابراین تغییری در مبلغ فیش برق دریافتی ایشان به وجود نخواهد آمد.

۸- نرخ خرید پایه برق خورشیدی در حال حاضر برای نیروگاه‌هایبا حداکثر ظرفیت تا ۲۰ کیلووات، به ازای هر کیلووات ساعت ۲۵۰۰ تومان بیش از ۲۰ کیلووات تا حداکثر ظرفیت ۱ مگاوات، به ازای هر کیلووات ساعت ۲۲۰۰ تومان می باشد که هر دوماه یکبار به حساب متقاضی واریز می شود. و در طی بیست سال طی سه دوره در سال های هشتم ،دوازدهم و شانزدهم تعدیل منفی شامل می شود .

۹- در حال حاضر سرمایه لازم برای احداث هر کیلووات نیروگاه خورشیدی حدود ۲۰ میلیون تومان است.
سازمانهای دولتی اجازه استفاده از بودجه دولتی برای احداث نیروگاه خورشیدی را ندارند،لیکن امکان واگذاری فضای ساختمان‌های اداری به صورت اجاره‌ای به سرمایه گذاران بخش خصوصی برای این موضوع وجود دارد.در این صورت ارائه وکالت محضری واگذاری فضای ساختمان به سرمایه گذاری الزامی است

دستورالعمل دریافت کارمزد برای صدور پروانه احداث نیروگاه های تجدیدپذیر و پاک.

به گزارش روابط عمومی سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق(ساتبا): در اجرای دستورالعمل ۵/۴۴۴۰۴/۱۰۰/۳۰ مورخ ۹۵/۱۰/۲۲ وزارت نیرو ، کلیه متقاضیان احداث نیروگاه های تجدیدپذیر و پاک ضروری است کارمزد صدور پروانه احداث را به حساب تمرکز وجوه درآمد نزد خزانه بشماره ۴۰۰۱۰۸۷۸۰۱۰۱۸۲۵۸ به نام سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) واریز و رسید آنرا به همراه سایر مدارک مورد نیاز از طریق درگاه الکترونیکی این سازمان بارگذاری نمایند.

هزینه صدور پروانه نیروگاه های تجدیدپذیر از قرار زیر است :

با ظرفیت۷-۱ مگاوات۵,۰۰۰.۰۰۰ ریال

با ظرفیت ۱۵-۷ مگاوات۱۰,۰۰۰.۰۰۰ ریال

با ظرفیت بیش از ۱۵ مگاوات۱۵,۰۰۰.۰۰۰ ریال

برای درخواست های کمتر از ۱ مگاوات مبلغی بعنوان کارمزد دریافت نخواهد گردید.

بازنویسی در تاریخ ۱۴۰۲٫۱۰٫۲۰

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
4 (7 رای)
فهرست